Oud worden kan altijd nog

“Hallo, oude Berk hier”.

Het is de dag nadat ik een vlog met haar opnam. Samen zaten we op haar bed in een mooi hofje in Amsterdam. Actrice en schrijver Marjan Berk. Ze oogt breekbaar maar ik weet beter. Onder die fragiele buitenkant schuilt een krachtige vrouw. Scherp van geest, humoristisch. Een leuke vrouw van negentig. Tijdens ons gesprek hield ze af en toe een oogje op de klok. Haar column moest eruit, de deadline naderde. 

Nu belt ze me op om te vertellen hoe blij ze is met onze vlog. 

Marjan is mijn zeventiende gast in een serie vlogs met bekende senioren. De kapstok voor die gesprekken is een uitspraak van feministe en PvdA-politica Hedy d’Ancona: ”Ambitie en Passie gaan niet met pensioen.” 

Die uitspraak past mijn gasten als een goedzittende jas. Vooral aan passie geen gebrek. Ik zie het in hun ogen, pure geestdrift. Het woord ambitie krijgt er een dimensie bij. Er is geen behoefte meer aan het opbouwen van een carrière of streven naar roem. Mijn gasten hebben hun sporen wel verdiend. Dat wil niet zeggen dat ze hun ambitie hebben laten varen. Ze willen zich blijven ontwikkelen, grenzen verleggen, verbinding creëren. Hun wijsheid delen. 

Zelf voel ik dat ook zo. Iedere dag leer ik nog bij, daag ik mezelf uit, leg ik de lat een klein stukje hoger. Niemand verplicht me daartoe, ik doe het voor mezelf. Omdat ik het leuk vind. En het geeft voldoening als ik mijn ervaring kan delen. Dat het ook gewaardeerd wordt merk ik aan de reacties en het groeiend aantal abonnees op mijn YouTube kanaal. 

Mijn serie vlogs met bekende senioren maakte ik voor een seniorenorganisatie, de kijkers zijn vooral ouderen. Dat is logisch maar ik vind het soms jammer. Want de gesprekken hebben niets oubolligs. De geïnterviewden zijn wijze, leuke en inspirerende mensen van wie we allemaal kunnen leren. Ze hebben het nodige meegemaakt, zijn topsporter, auteur, topartiest, journalist, verslaggever, acteur of politicus geweest. Allemaal zijn ze nog actief, binnen hun vakgebied of op een heel ander terrein.  Voor hun passie hadden ze alles over. Er werd veel voor opzij gezet. Doorzettingsvermogen, doelgericht werken, niet opgeven. Het zijn begrippen die veel terugkomen in de vlogs.

De quote over ambitie en passie komt uit de Socrateslezing die Hedy d’Ancona in 2017 hield in cultureel centrum de Rode Hoed in Amsterdam. Ze gaf haar lezing de titel mee: “Er is een land waar ouderen willen wonen”. Een variatie op het feministische strijdlied: “Er is een land waar vrouwen willen wonen” van Joke Smit.

Ik kijk met groot plezier terug op het samenstellen en maken van de video’s. Regelmatig reed ik met een grote glimlach op mijn gezicht terug naar huis. Elke gast in de tweeëntwintig vlogs die ik maakte, heb ik beter leren kennen. Niet alleen vanwege onze leuke gesprekken, maar ook omdat ik de montage zelf deed. Tijdens het monteren zag ik steeds opnieuw de ontroering, het zelfvertrouwen of de onzekerheid. Ik hoorde weer de lach, zag de rimpels en vooral de schoonheid. Sommige uitspraken citeer ik nog regelmatig. Zoals die van de toen negentigjarige natuurkundige, jeugdboekenschrijver en politicus Jan Terlouw. Bij het afscheid drukte hij mij stevig de hand. “Ach Vera” zei hij “oud worden kan altijd nog”. En zo is het maar net.  

De vlogs zijn bijna allemaal meer dan duizend keer bekeken op het kanaal van de ouderenorganisatie. Met als absolute uitschieter de opname met acteur Paul van Gorcum. (5651 weergaven) Ze zijn nu ook te vinden op mijn eigen kanaal. U bent van harte welkom om ze daar te bekijken.

https://www.youtube.com/@veravanbrakelingesprekmet..!

Deze vlog is ook verschenen op Proudies.nl

1 gedachte over “Oud worden kan altijd nog”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *