Hoe het begon

DIRECT AAN DE SLAG

Het begon een paar jaar geleden. Als vrijwilliger bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werkte ik als gastvrouw bij een arrangement ‘vloggen voor senioren’. Spreker was Joost Timp, schrijver van een boek over vloggen voor 50-plussers. Het werd een inspirerende ochtend. Na de uitleg van Joost maakten we kennis met speciale vlogcamera’s, statiefjes en microfoons. Hoe kun je het beste filmen, welke microfoons gebruik je en monteren, hoe doe je dat? Daar, tijdens die workshop, werd het zaadje geplant. Ik had geen speciale camera en geen statief maar wel een vrij nieuwe mobiele telefoon. En ook daarmee kun je vlogs maken, had ik net gehoord. Aan de slag dus en ook maar direct. Waar kon ik immers beter beginnen dan in het mooie gebouw van Beeld en Geluid?

ALS EEN SCHOOLJUFFROUW

Ik kijk niet in de camera en praat als een schooljuffrouw. Als ik die eerste vlog terugkijk, krommen mijn tenen. Maar ik zie ook mijn enthousiasme en het plezier dat ik eraan beleef. Van een collega-vrijwilliger had ik al eerder geleerd hoe je filmpjes zelf vrij eenvoudig kunt monteren met een programmaatje op je telefoon of tablet. Ik ging aan de slag met de app iMovie. In het begin een tijdrovende bezigheid. Maar na heel wat zuchten en steunen kon ik mijn eerste filmpje uploaden naar YouTube, een website waar gebruikers video’s kunnen publiceren.

DUIMPJES

Hoe leuk ook, het vloggen bleek lastig te combineren met mijn vele vrijwilligerswerk. Na een aantal filmpjes liet ik het even voor wat het was, een leuke hobby maar te tijdrovend. Tot de coronacrisis ons allemaal aan huis bond. Ik miste mijn sociale contacten, mijn clubjes, de mensen met wie ik kon delen en uitwisselen. Maar als ik niet in real life bij mensen op bezoek kon gaan, kon ik dan misschien via een vlog mijn leven een beetje met ze delen? Wat lichtheid brengen in moeilijke tijden. Ik blies mijn vloggen nieuw leven in. Aan de hand van beelden vertel ik over mijn leven in coronatijd. Luchtige onderwerpen, want zwaarte is er al in overvloed. En wat blijkt? Het slaat aan, er wordt naar gekeken. Niet door duizenden mensen, maar ik heb wel fans. Dat zie ik aan de duimpjes en de mensen die zich op mijn vlog abonneren. 

Ook abonneren? Ja graag! Ga naar https://www.youtube.com/channel/UCkjgqwjr5kBO7KT2iVmerNQ

EEN BEETJE LICHTHEID

Inmiddels hebben mijn filmpjes de aandacht getrokken van wat landelijke media, een zeventiger die vlogt, het schijnt bijzonder te zijn. Er wordt gevraagd naar het doel van mijn bezigheden. Doel? Als ik een beetje lichtheid kan brengen in het leven van bekenden én onbekenden, is mijn missie al geslaagd. En mocht dat niet zo zijn dan heeft deze bezigheid mij in elk geval prettig afgeleid van sombere gedachten en zorgen. Doel bereikt!

VERA VERRASTE VOOR KBO/PCOB

Voor de ouderenorganisatie KBO/PCOB maakte ik vlogs met bekende senioren. De gasten zocht ik zelf uit, ik produceerde, interviewde en monteerde. Zo bleef het mijn eigen werk. Gelukkig maar want december 2023 hield de samenwerking tussen de bonden  KBO en PCOB op. Ook het eigen YouTube kanaal werd opgeheven. De vlogs werden bij KBO/PCOB bijna allemaal dik duizend keer bekeken met een uitschieter voor de vlog met acteur Paul van Gorcum. (5626 keer bekeken). Ik heb ze nu op een eigen kanaal gezet.  Klik hieronder om deze vlogs te bekijken